یادداشت روز : مصوبات جدید مجلس شورای اسلامی و دغدغه های داوطلبان آزمون وکالت ۹۳

برای دریافت فایل پی دی اف این مطلب اینجا کلیک کنید.


 

-------------------------------------------------

[poll id="14"]

-------------------------------------------------

به نام خدا


یادداشت روز : مصوبات جدید مجلس شورای اسلامی و دغدغه های داوطلبان آزمون وکالت ۹۳


تصویب لوایح آیین دادرسی کیفری و تجارت در یک ماه اخیر ، مهمترین اخبار حقوقی برای داوطلبان آزمون وکالت ۹۳ بوده است . دراین یادداشت تلاش داریم ، بررسی مختصری درخصوص تغییرات اعلام شده و نگرانی های داوطلبان گرامی و موارد مرتبط ارائه نماییم .


اول ) بررسی لوایح


۱- لایحه ی آیین دادرسی کیفری


لایحه ی آیین دادرسی کیفری پس از اصلاحات فراوان در نهایت در تاریخ ۹۲/۱۲/۲۱ به تأیید شورای نگهبان رسید . همانطور که می دانید مصوبه ی مجلس شورای اسلامی پس از تأیید شورای نگهبان ، قانون می شود لیکن لازم الاجراء شدن آن منوط به انتشار در روزنامه رسمی است . طبق ماده آخر همین مصوبه ، قانون آیین دادرسی کیفری ، ۶ ماه پس از انتشار در روزنامه رسمی ، لازم الاجراء خواهد شد .


بنابراین هرچند لایحه آیین دادرسی کیفری ، به تصویب مجلس و به تأیید شورای نگهبان نیز رسیده است لیکن هنوز دو مرحله از تشریفات قانونگذاری آن تکمیل نشده است : ۱- امضای رئیس جمهور                ۲- انتشار در روزنامه رسمی


پس تا امضای رئیس جمهور و انتشار در روزنامه رسمی و گذشت ۶ ماه مهلت قانونی برای لازم الاجرا شدن ، هیچ اثر قانونی بر لایحه مصوب مذکور نمی باشد .


۲- لایحه ی تجارت


لایحه ی تجارت حدود ده سال مورد بحث و بررسی در کمیسیون های مربوطه دولت و مجلس شورای اسلامی قرار گرفت و بالاخره در تاریخ ۹۳/۰۱/۱۷ ، مجلس شورای اسلامی با اجرای آزمایشی آن به مدت ۴ سال موافقت نمود . آنچه که مسلم است ، این مصوبه ی مجلس همچون سایر مصوبات باید به تأیید شورای نگهبان برسد . بنابراین تا قبل از تأیید شورای نگهبان ، مصوبه ی فوق الذکر فاقد هرگونه اثر قانونی بوده و نمی توان راجع به آینده ی آن اظهار نظر نمود .


دوم ) رفتار داوطلبان


مطمئناً تغییرات قوانین برای داوطلبان آزمون وکالت ۹۳ ، نمی تواند خبر خوبی باشد زیرا آنها زحمات و تلاشهای گذشته ی خودرا به نوعی زایل شده می دانند و احساس می کنند در یک چالش جدید گرفتار شده اند . البته باید یادآوری نمود ، قانونگذاری از وظایف و اختیارات مجلس شورای اسلامی است که براساس نیازها و ضرورت های کشور صورت می گیرد و هیچ ارتباطی نیز با آزمون های مختلف حقوقی ندارد . از سوی دیگر شورای نگهبان نیز ، وظیفه دارد در چارچوب  اصل ۹۴ قانون اساسی انجام وظیفه نموده و آنچه را که قانونی و شرعی است ، تأیید نماید . پس داوطلبان محترم همانند هر ایرانی ، باید از قانونگذاری ، پیروی نمایند لیکن :


۱- تا تعیین تکلیف نهایی لوایح مذکور ، همجون گذشته عمل نمایند . مسلماً مطالعات قبلی و تسلط آنها بر قوانین آیین دادرسی کیفری و تجارت حاضر ، می تواند سرمایه ی خوبی برای یادگیری و مطالعه ی قوانین لازم الاجرای بعدی باشد .


۲- تنها مرجع صالح برای اظهار نظر منبع طرح سوالات دروس آیین دادرسی کیفری و حقوق تجارت در آزمون وکالت ۹۳ ، اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری ایران است . بنابراین ، صرفنظر از تصویب و لازم الاجراء شدن قوانین ، تصمیم گیری اتحادیه محترم دراین خصوص بسیار مهم و سرنوشت ساز می باشد .


سوم ) اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری ایران ( اسکودا )


همانطور که می دانیم ، اتحادیه سراسری کانونهای وکلای ایران ( اسکودا ) مرجع صالح برای تصمیم گیری و برگزاری آزمون وکالت می باشد . بدون شک ، با توجه به تغییرات پیش روی ، عملکرد اتحادیه بسیار حساس می باشد . بنابراین ، انتظار می رود ، آن مرجع محترم ، پس از تعیین تکلیف قطعی و نهایی لوایح مذکور ، در سریعترین زمان ممکن ، به نحوی تصمیم گیری نماید تا داوطلبان آزمون وکالت ۹۳ ، از تشویش ، نگرانی و اضطراب خارج گردند . مطمئناً با تدبیر و هوشمندی  ریاست محترم اتحادیه و همکاران ارجمند ایشان ، آنچه که به صلاح و منفعت داوطلبان عزیز است محقق خواهد شد.


چهارم )پیشنهاد


تغییر دو قانون آیین دادرسی کیفری و تجارت و تأثیر آن بر آماده سازی داوطلبان آزمون وکالت ۹۳ ، امری حتمی و اجتناب ناپذیر است و به دلایل ذیل می تواند تأثیر منفی بر روند مطالعاتی و آمادگی ایشان داشته باشد :


۱- آرامش فکری داوطلبان


صرف شرکت در آزمون وکالت و رقابت فشرده از لحاظ ذهنی و روانی داوطلبان را تحت فشار قرار می دهد . حال تغییر قوانین و مفاد آزمون نیز به این امر بیشتر دامن می زند .


۲- آموزش علمی


این قوانین سال ها در کمیسیون های تخصصی دولت و مجلس و شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفته و یقیناً ، همچنان ابهامات و اشکالاتی بر آن وارد خواهد بود . لذا تا زمان محدود برگزاری آزمون وکالت ۹۳ داوطلبان آزمون ، امکان مطالعه ، فهم و تسلط بر آن را قطعاً نخواهند داشت .


۳- هزینه های مالی


بسیاری از داوطلبان برای شرکت در آزمون وکالت ۹۳ ، از سال قبل یا چند ماه اخیر ، اقدام به تهیه کتب و منابع آزمون وکالت  کرده و چه بسا ، هزینه هایی را نیز متحمل شده اند و تغییرات قوانین فوق الذکر ، بار مالی اضافی را بر آنها تحمیل می نماید .


۴- فقدان امکانات آموزشی مناسب


مسلماً از زمان انتشار قوانین مذکور در روزنامه رسمی تا تألیف یا تدوین کتب و منابع قابل قبول جهت مطالعه و یادگیری داوطلبان زمان زیادی لازم است و با توجه به ضیق وقت و نزدیک شدن به تاریخ آزمون ، امکان دسترسی و استفاده از منابع مورد نیاز به نحو مطلوب امکانپذیر نخواهد بود . همین مسأله کیفیت و توان علمی شرکت کنندگان را کاهش خواهد داد .


۵- حفظ عدالت و برابری آموزشی


با توجه به نابرابری توزیع و امکان استفاده از خدمات آموزشی و نیز تفاوت های علمی ، فرهنگی ، اقتصادی و اجتماعی موجود ، ورود قوانین جدید آیین دادرسی کیفری و تجارت به نوعی این عدم توازن و نابرابری را تشدید می نماید و عملاً بخش قابل توجهی از داوطلبان را از عرصه ی رقابت و مسابقه ی عادلانه خارج خواهد ساخت .


نتیجه : با توجه به دلایل فوق الذکر و سایر مواردی که می تواند دراین زمینه مؤثر باشد به اتحادیه محترم کانون های وکلای دادگستری ایران ( اسکودا ) پیشنهاد می شود مبنای طرح سوالات دروس آیین دادرسی کیفری و حقوق تجارت ( ولو با تغییر قوانین ) براساس قوانین و مقررات حاکم فعلی باشد تا داوطلبان گرامی با آرامش ، اطمینان و امنیت فکری و روانی بیشتری بتوانند در آزمون امسال شرکت نمایند .


خاتمه : مسأله ی تغییرات قوانین و برگزاری آزمون وکالت ۹۳، با رعایت تشریفات قانونگذاری ، رفتار عقلانی داوطلبان و تصمیم منطقی و صحیح اتحادیه سراسری بزودی حل خواهد شد لیکن تا آن زمان، شایسته است عموم داوطلبان با تمرکز و آرامش فکری وظایف مطالعاتی خودرا همچون گذشته بدون توقف به انجام برسانند و از مطالعه ی لوایح مذکور تا قبل از اعلام نظر رسمی اتحادیه خودداری نمایند. بدیهی است ، هرگونه اخبار و اطلاعات لازم دراین خصوص ، از طریق سایت طرح نوین تقدیم داوطلبان گرامی خواهد شد .


موفق باشید                     


محمد فرجی                    


مدیر مؤسسه فرهنگی طرح نوین اندیشه


۹۳/۱/۲۴